söndag 8 juni 2014

Ett år med LCHF

Intro

Under lite mer än ett år har jag så mycket det går ätit enligt LCHF. Det har varit långt ifrån strikt LCHF men det har ändå gett resultat. Jag äter för det mesta lunch på mitt jobb och den är ju kolhydratrik och fettsnål. Ibland händer det att jag äter någon kaka eller bakelser, man är ständigt utsatt på frestelser.

Varför LCHF?

För något år sedan hörde jag att svenskarna har blivit mer överviktiga och feta. Hur kunde det vara så? Lightprodukter och andra produkter med låg fetthalt skulle vara nyttigt. Myndigheter, läkare och dietister hade fullkomligt kört fast i fettskräcksparadigmet.

Jag hörde talas om LCHF men var länge tveksam över om det kunde vara nyttigt och efter att min sambo hade fått råd av en dietist i över ett år och ingenting hade hänt föreslog jag att vi skulle testa att äta mer fett och mindre med kolhydrater.

Matindustrin och sockerindustrin har fört oss bakom ljuset och de som har haft en annan mening har tillintetgjorts. Man får en bra insyn i hur spelet som gjorde oss feta har gått till i ett program som gick på TV för några månader sedan: Maten som gör dig fet.

Resultat


Vi har båda gått ner i vikt. Jag tyckte att jag var smal tidigare men har gått ner i vikt med nästan 10 kg. Trots att man är smal kan man ha för mycket inre fett som är skadligt. 

Jag har blivit piggare. Håller mig mätt längre. Är sällan övermätt. Äter godare mat. Jag får inte så lätt håll när jag springer. Jag äter mycket mer grönsaker än tidigare.

Något som jag också upplever positivt är att jag har blivit mer intresserad av vad jag stoppar i mig. Maten ska göras från grunden, den ska vara utan tillsatta kemikalier, ekologiskt, närproducerat och så skonsamt mot djuren som möjligt. Det är slut med halvfabrikat och det har blivit roligt att laga mat.

Diet eller livsstil?

LCHF klumpas ihop med diverse dieter för att gå ner i vikt men jag ser det som en livsstil. Det handlar inte bara om att gå ner i vikt utan ännu mer att överge gamla inställningar och förstå att vi trots allt är grottmänniskor som har hamnat i en godisbutik.

Nackdelar

Jag har försökt att baka kakor och pajer utan vanligt mjöl men det blir sällan bra. Pannkaka och fläskpannkaka smakar inte heller så bra utan att att använda vetemjöl. I skolor och på restauranger erbjuds aldrig någon LCHF-variant. 

Fanatism?

Det pratas ibland om att LCHF-anhägare är fanatister men så brukar det vara om någon känner sina ekonomiska intressen vara hotade. Jag är själv motståndare till all slags fanatism och extremism och bryr mig inte om vad andra tycker om mitt sätt att leva när det gäller maten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar