tisdag 31 juli 2012

Telefonautomater och mobiler

Hur klarade man av livet utan mobiltelefonen? Ja, alla har nog inte mobiltelefon idag men för oss som har det är det en stor förändring mot hur det var för inte så länge sedan. Det fanns något som hette telefonautomater eller telefonkiosker utställda lite här och var. Det finns nog några kvar idag men de är säkert rätt sällsynta. Det fanns till och med ett underhållningsprogram på TV där man skulle försöka få tag på personer som ringde från olika telefonautomater.

Idag klarar tydligen inte barn och ungdomar av livet utan en mobiltelefon. För de flesta räcker det inte ens med en vanlig mobil utan det ska vara iPhone eller Smartphone. När jag gick i skolan klarade vi oss helt utmärkt utan att vara kontaktbar hela tiden. Ville våra föräldrar få tag på oss fick de ringa skolexpeditionen och behövde vi ringa så fanns det mynttelefon.

När mobiltelefonerna började bli tillräckligt billiga för att folk i allmänhet skulle kunna köpa en var de rätt stora. De krympte sedan mer och mer och det var mest inne att ha så liten mobil som möjligt. iPhone förändrade det där så nu är apparaterna större och det är mest inne att ha en iPhone eller Smartphone.

Jag har en liten mobil, en Nokia, och det räcker bra för mig än så länge. Många nöjer sig med att ringa och sms:a med sin (om de nu inte har en smartphone) men jag försöker använda så många funktioner som möjligt. Det jag använder mobilen till, förutom att ringa och sms:a) är som väckarklocka, tidtagarur, kalender, kamera, miniräknare, anteckningsblock och internet.


söndag 29 juli 2012

Varför förakta kvinnliga idrottare?

Olika förutsättningar för kvinnor och män.


Efter denna dag kan jag konstatera att regn behövs men temperaturen behöver ju inte sjunka så mycket. Trots att jag börjar jobba imorgon så hoppas jag på mer sol och värme den här sommaren för en veckas sommartemperaturer räcker inte ens till för att det ska kallas för svensk sommar.

Något som irriter mig väldigt är alla dessa negativa kommentarer om kvinnlig idrott. Bland annat har jag läst sådana i kommentarsfälten i Aftonbladet (borde inte läsa dem för det är så mycket otrevligt folk som skriver där). Visserligen är nog en och annan av dessa kommentarer från internettroll, människor som bara är ute efter att reta upp andra.

Det är inget fel på att kritisera till exempel fotbollspelare om de gör dåliga matcher men när det är hånfulla kommentarer om att kvinnor inte kan spela fotboll, inte kan döma matcher, spelar långsamt med mera då tycker jag man är på fel väg. Själv tycker jag att det är roligt att se människor spela fotboll och inte sådana som vid närkontakt slänger sig ner på marken och har jätteont och när domaren dömer frispark reser de sig upp, linkar lite och stunden efter är helt oskadad. Det är manlig fotboll det.

Jag tycker inte heller om när de uppenbart försöker skada motspelare. Här handlar det om överbetalade manliga fotbollspelare som ofta höjs till skyarna och är idoler för många.

En av världens bästa kvinnliga fotbollspelare, Marta da Silva, spelar i ett svenskt lag i Damallsvenskan. Det tycker jag säger en del om förutsättningarna för kvinnlig fotboll. Man måste se det på det viset också, att förutsättningarna för tjejerna inte är så fördelaktiga som för killarna. Det är fortfarande männens värld och sporten avspeglar det. Var finns de stora ligorna för kvinnor och var finns de stora pengarna för dom.

Something completely different:


Räkna utan att använda kalkylator är kul och man kan med lite förenklingar räkna ut rätt intressanta saker. T.ex hur hög är Merkurius medelhastighet runt solen. Det enda tabellvärde man måste ta reda på (om man nu inte har det i huvudet) är hur lång tid ett varv runt solen det tar för Merkurius.

Förutsättningen är förstås att man vet medelavståndet mellan Jorden och solen, den är 150 000 000 km. Då kan man använda något som heter Titus-Bodes lag och den stämmer hyfsat ut till Uranus bana. För Merkurius gäller då värdet 0,4 som man för enkelhets skull kan skriva som 2/5 så kan man förkorta lite eftersom 15/5=3.

Vidare kan man skriva pi som 3 när man ska räkna ut hur lång Merkurius bana är. Att dess bana är elliptisk kan man bortse ifrån och betrakta den som cirkulär. När man sedan ska räkna om dagar till timmar och sekunder kan man också göra förenklingar så det blir lättare att räkna. Jag gjorde detta och fick en jättebra siffra, den skiljde bara ca två tiondelar från tabellvärde. Jag gjorde detsamma för Mars men där skiljde det lite mer och det är för att Titus-Bodes lag stämmer lite sämre där.


lördag 28 juli 2012

Det sätt man lever på kan avgöra hur gammal man är.

I våras såg jag en TV-serie på Viasat History där folk med övervikt fick vara med om ett experiment om gamla tiders hälsodieter. Där pratades det om metabolistisk ålder. Det visade sig att deltagarnas metabolistiska ålder var högre än deras kronologiska medan mannen som höll i experimentet som var över 70 år hade en metabolistisk ålder på ca 50.

Metabolistisk eller fysiologisk (som det också heter) ålder beror på hur man lever, övervikt, dåligt motionerande, rökning osv medan den kronologiska åldern är den som enbart beror av tiden.

Jag har själv inte levt något speciellt nyttigt liv och tidvis har det varit riktigt dåligt men har på senare tid intresserat mig mer och mer för nyttig mat och motion. Jag läser rätt mycket om olika sätt att motionera och vad man bör äta och dricka och vad man bör undvika.

Man kan alltid förändra sitt liv och jag känner att jag mår mycket bättre av att motionera och undvika att proppa i mig en massa socker och kolhydrater. När människor klagar över att det är jobbigt att gå i trappor och att det inte finns någon hiss så bör man fundera på om det inte är den egna livsföringen som man ska förändra. Nu finns det förstås undantag, medicinska och andra orsaker, men det är en annan sak.

Det finns också en mental ålder. Det är att fastna i konventioner när man blir äldre och inte vara mottaglig för nya tankar och nya intryck. Jag hoppas verkligen att jag inte är sådan och att jag äldrig kommer att bli det.

tisdag 24 juli 2012

Hur är det att leva som flykting?

Det är tydligen lågsäsong i bloggandet. Många har väl annat att göra under sommaren och nu när äntligen värmen kom till Sverige blir det nog en del bad och annan utevistelse istället för att skriva och läsa bloggar.

Jag tog en långpromenad i Skrylle idag och eftersom det inte var så mycket folk i skogen kändes det skönt att gå för mig själv och fundera lite på livet. Det är så mycket intryck från böcker, internet, TV, radio m.m. som rör sig i mitt huvud och en av de sakerna som jag tänkte på när jag promenerade var om hur det är att vara flykting.

Det finns ju de som har klara åsikter och självklara svar när det gäller flyktingar. Mina intryck är däremot att det är betydligt mer komplicerat än att klumpa ihop dessa människor i en grupp och påstå att de är på ett visst sätt och att anledningen till att de är på flykt är något helt annat än vad det i själva verket är.

Man kan tänka sig att det är en familj i något land som helt plötsligt måste fly eftersom pappan riskerar att fängslas och torteras. De har kanske planerat flykten länge och sålt allt vad de har för att kunna klara sig under hela flykten. De packas kanske ihop tillsammans med andra på ett lastbilsflak. De måste kanske muta gränsvakter för att komma vidare eller för att helt enkelt inte bli avrättade.

De kommer kanske till Sverige där de förhörs och sedan får vänta på uppehållstillstånd. Om de uppfyller kriterierna för att få stanna eftersom de är politiska flyktingar så måste de ha någonstans att bo.  Många gånger blir det där det redan bor många flyktingar eftersom vissa kommuner är för fina för att ta emot dessa människor.

Pappan kanske är läkare men får inget jobb som det eftersom det inte är en svensk utbildning. Barnen som lever med trauman av flykten och skräcken som de har fått uppleva i hemlandet får gå i en eftersatt skola med lärare som redan går på knäna av arbetet på grund av ökade krav på skolan men med mindre resurser.

Samtidigt finns det folk som lever gott och skickar sina egna barn på kollo eller tar med dem på utlandsresor. Människor som tror och påstår att flyktingarna är skurkar och att de kommer och tar våra jobb. Många av dessa tror att vissa (läs: muslimer) är terrorister och är rädda för att alla ska bli muslimer. Att den underbara Kristendomen som har förslavat så mycket folk, dödat, förföljt, skuldbelagt  m.m ska trängas bort.

Intressant läsning:




lördag 21 juli 2012

Vad är egentligen traditioner?

Jag läste i tidningen idag om Måns Zelmerlöw. Det fick mig att fundera lite om vad som är traditioner. Måns leder ju "Allsång på Skansen" och inleder med att sjunga Lasse Berghagens "Stockholm i mitt hjärta". Det känns lite konstigt att höra en skåning sjunga den låten. Skansen ligger ju i Stockholm så det är inget konstigt med det egentligen men jag tror att Lund ändå finns i Zelmerlöws hjärta.

Den låten har blivit en signaturmelodi för programmet och det fick mig att tänka vad som skulle hända om de slutade använda den. Vad skulle då hända? Massiva protester från TV-tittarna och beskyllningar om att ta bort en tradition? Låten användes inte under alla åren innan Berghagens tid så egentligen behöver man inte använda den. För mig spelar det ingen roll men det fick mig att tänka på det här med traditioner.

För många år sedan tänkte SVT ta bort Tjuren Ferdinand från Kalle Ankas Jul. Det blev ett väldigt bråk om det, det var ju en tradition. För min del hade de gärna fått slopa den filmen för den är tråkig och förhärligar ett djurplågeri som tjurfäktning.

Lucia är det alltid gnäll om och det pratas om att det är tradition att ha det i kyrkan och att det är en kristen tradition. Lucia som vi firar det är ganska nytt. Vad man vet så firades i Sverige den dagen förr eftersom det var den mörkaste dagen på året och då var det mest fylleri och fest. Införandet av den Gregorianska kalendern flyttade den dagen så den hamnade där den är idag.

Julen var från början en romersk högtid och för att göra kristendomen populär påstod man att Jesus var född den 25 december. Han var troligtvis född i februari. De försökte göra detsamma med midsommaren och placera Johannes Döparens födelsedag där men det misslyckades. Däremot tyckte de styrande att det fanns för många helgdagar och flyttade midsommardagen till lördagen. Det är synd tycker jag för det hade varit roligare att fira midsommar på den riktiga midsommarafton.

Sverige är ett land som alltid har hämtat inspiration från andra länder och kulturer. Det får man tänka på idag när det finns folk som ojar sig över nya influenser. Julgranen och majstången är till exempel importerade från Tyskland. Kåldolmar och kaffe känns genuint svenskt men det införde Karl den XII från Turkiet.

Kunskapen om var traditioner kommer ifrån och vilken som är anledningen till dem är många gånger riktigt dåliga och därför finns det de som använder den bristande kunskapen i politiska syften. Bland annat används Lucia i det syftet.

onsdag 18 juli 2012

Nationalism, en styggelse för en civiliserad värld.

De närmaste dagarna ska Aftonbladet ha en reportageserie om de överlevande från terrorattacken vid Utøya. Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet, har idag skrivit i tidningen om händelserna i Norge. Hans artikel börjar med att fråga sig vad vi har lärt av oss av Utøya. Man kan istället fråga vad vi har lärt av oss av historien. Det som skedde på Utøya är den yttersta konsekvensen av ett nationalistiskt tankesätt. Ett sätt att tänka som är vanligt på yttersta högerkanten inom politiken.

Följer man facebookgruppen "Inte rasist men..." så får man till exempel del av hur politiker i Sverigedemokraterna resonerar, ändå är inte de värst för det finns krafter som är ännu mer nationalistiska och reaktionära. De fotograferar muslimska kvinnor, de uttalar sig grovt förnedrande om muslimer och andra grupper i vårt samhälle. När de sedan blir påkomna skyller de på att någon har hackat deras konton.

När de sedan förknippas med Behring Breivik blir de förnärmade och säger att det är lågt att göra den kopplingen. Nationalism har alltid varit en styggelse som har orsakat krig och förföljelser. Sedan får man också tänka på att dessa människor inte bara är emot muslimer och invandrare utan också mot alla andra som inte passar in i deras värld, t.ex homosexuella och utvecklingsstörda.

När sådana som Jan Helin försöker sig på att komma på motmedel mot sådant här sätt att tänka så handlar det om att ge uttryck för att vi respekterar alla människor. Tyvärr räcker inte det eftersom en stor del av de problem som gör att ett parti som SD får vind i seglen (och andra nationalistiska strömningar) handlar om att samhället tillåter utanförskap med folk som inte får jobb, människor som bor i nedgångna bostadsområden och bostäder, barn som tvingas gå i nedkörda skolor med stressad skolpersonal m.m.

Det är något vi inte kan prata oss ur utan måste använda politik för, en modig politik som inte har funnits sedan Palmes tid. Carl Bildts älsklingsprojekt EU har gjort att landet översvämmas av billig alkohol och droger. Svenska storföretag behöver inte betala skatt i Sverige, stora delar av skolpengen hamnar i lågskatteländer. För att ta udden av de nationalistiska tankar, sådana som Behring Brevik använde som drivkraft, måste vi få bort utanförskapet och hopplösheten som bland annat uppstår i invandrartäta områden som Rosengård.

Slutligen så vill jag också påpeka Jan Helins eget ansvar i detta. Han är chefredaktör för en tidning vars kommentatorsfält fylls av rasism och brist på tolerans. Det verkar som att det är ett ställe för SD och partiets sympatisörer att sprida sina åsikter. Alla ska ha rätt att säga sin åsikt men när man märker att vissa använder det till för att sprida intolerans och hat då undrar jag om det är så klokt att ha dessa kommentatorsfält.

torsdag 12 juli 2012

Glädjen i att läsa och Plutos månar.

Läsning är nyttigt på flera sätt. Jag hörde lite av ett radioprogram där hjärnforskaren Martin Ingvar deltog. Han sa där att läsning är en bra avkoppling när man har semester. Då gäller förstås enligt honom att man läser något som inte har någon koppling till sitt arbete. Där gör egentligen jag fel eftersom jag läser en del ungdomsböcker vilket har med mitt jobb som biblioteksassistent på en högstadieskola att göra.

Läsning är också bra för man kan utveckla sitt språk eller om man läser något på ett annat språk så tränar man på det samtidigt som man får en upplevelse. Läsning är också ett sätt att vidga sina vyer och kanske inte blir så begränsad i sitt sätt att se på omgivningen. När jag skriver läsning så menar jag också ljudböcker och att läsa texter på datorn.

Just nu håller jag på och läser Jules Vernes "Från Jorden till månen". Det är lite synd att jag har läst så lite klassiker hittills i mitt liv. Jules Verne skriver bra och hade mycket tekniskt kunnande och var tydligen rätt bra insatt i astronomi och fysik. Intressant är att läsa diskussionerna om ifall månen har atmosfär eller inte och att man inte kände till att Jupiter är en gasplanet.

Möjligheterna att få mer kunskap om universum ökar snabbare och snabbare för varje år som går. Det beror på fysikens och teknikens utveckling som har gjort att vi kan undersöka Jordens omgivning med mer avancerade apparater. Det skickas ut rymdsonder som gör mjuklandningar på planeter och månar, avancerade teleskop placeras både på Jorden och i rymden.

Med teleskop tänker man oftast på sådana som man kan titta på stjärnor och planeter med, dvs sådana som använder synligt ljus. Det synliga ljuset är ett väldigt smalt band i det elektromagnetiska spektrat och därför används också andra typer av teleskop, t.ex när det gäller radiovågor och gammastrålning.

Hubbleteleskopet har betytt otroligt mycket för kunskapen om universum. Det befinner sig i en bana runt Jorden och eftersom den inte störs av någon atmosfär kan den upptäcka saker som hade varit omöjligt eller näst intill omöjligt om den hade befunnit sig på vår planet.

Den senaste upptäcken är att den före detta planeten Pluto har fem månar. De tre först upptäckta månarna har fått namnen Charon, Nix och Hydra men de senaste två heter än så länge P4 och P5. Jag kan tänka mig att det börjar bli svårt att namnge nya objekt i rymden. Det är så mycket som redan har namngetts, planeter, månar, kratrar på andra planeter, stjärnor m.m. m.m.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/femte-mane-hittad-for-pluto

onsdag 11 juli 2012

Sommarlovet, en kvarleva från bondesamhället.

Samhället förändras hela tiden men vissa företeelser består hur omodernt det än blir. En sådan företeelse är sommarlovet. Barnen gläder sig enormt över att få sommarlov men så småningom kan jag tänka mig att trots att de inte är så förtjust över att gå i skolan ändå känner en lättnad att när få lite struktur i sina liv och få träffa sina kamrater när höstterminen börjar.

Att ha ett långt sommarlov fungerade bra under bondesamhället när många bodde i små samhällen och kvinnorna som mest var hemmafruar eller jobbade hemma. Livsvillkoren har förändrats något enormt sedan den tiden. Landsbygden håller på att i stora delar dö ut, kvinnorna förvärvsarbetar för det mesta och datorerna har blivit barnvakter.

Vi har dessutom nya underklasser som inte har möjlighet att ordna sommarsysselsättning till barnen. Människor som oftast bor i städer och som inte kan bjuda barnen på roliga resor ut på landet eller på någon utlandsresa. Sysselsättningen blir då många gånger datorer eller att bara dra runt.

Skolan behöver moderniseras och ett sätt kan vara att införa ett läsår med tre terminer. Jag tror att det blir mindre stressigt för eleverna om man sprider ut läsåret. Det är möjligt att hitta på olika modeller för att klara av detta. Till exempel skulle man kunna ha kortare skoldagar om man inte vill ha ett ännu längre jullov.

Finns det någon modig politiker som vågar ta tag i detta? Tror inte det, det är enklare att göra småsjusteringar som inte gagnar någon utom politikerna själva. Hur tycker lärarna, skulle det inte vara skönare med mer tid för utveklingssamtal under dagtid istället för kvällarna. Planering, rättning av prov och allt annat som lärarna tvingas ägna kvällar och helger åt.

Människan har många gånger en motvilja mot förändringar även om de är positiva. Det är enklast och tryggast att hålla kvar vid det gamla. Detsamma tror jag gäller sommarlovet. Det är så inkört i våra medvetande så bara tanken kan för många kännas som revolutionerande även om det i själva verket inte är det. Jag är övertygad om att alla skulle tjäna på ett treterminersläsår, eleverna, föräldrarna, lärarna, samhället m.m.

tisdag 10 juli 2012

Eurovision Song Contest 2013 and the winner is: MALMÖ!

Eurovision Song Contest 2013 and the winner is: MALMÖ! Jag antar att de flesta inte bryr sig så mycket om var tävlingen håller hus. De flesta ser det på TV och många är nog glada över att slippa all trängsel och stök som det kommer att bli när det kommer journalister, publik, artister med sina stora följen m.m. till den stad som får arrangera spektaklet.

Om man inte tar saker som ska hända för givet så slipper man bli så hemskt besviken. Detta tycks nu ha hänt en del stockholmare och journalister från huvudstaden. Aftonbladet hade på måndagen en stor rubrik som sade: Fansen rasande över Malmö-vinst i ESC. Rubriken under som då var lite mindre sade: Hundratals fans från Europa rasar mot beslutet.

Vad jag vet så bor det flera hundra miljoner människor i Europa och det betyder att flera hundra är mycket? Tydligen var det en del som hade köpt flygbiljett till Stockholm till det eventuella arrangemanget men är man så dum tycker jag inte ens att det är värt att skriva om.



Vid samma artikel i tidningen kunde man kommentera händelsen. I ett sådant kommentatorfält brukar folk visa upp hur mycket dumhet som landet kan bidra med genom att vara oförskämda och fylla den med svordomar. Den kritik som kom upp i kommentarerna var bland annat att Malmö var grått och trist, det var mycket kriminalitet där och att det var Köpenhamn som skulle göra den största vinsten. När det gäller kriminaliteten så kan jag bara konstatera att det som uppmärksammas mest i media är det man vet.

I diskussionerna kom också upp hur mycket folk som Friends Arena i Solna skulle kunna ta. Nu verkar det som att ingen har en aning om det och det dyker hela tiden upp olika siffror. Det har pendlat mellan 30 000 och 65 000.

Slutligen så kan tilläggas att när ESC arrangerades i Tyskland senaste gången så var det i Düsseldorf och inte i Berlin eller München. Dessutom har både Malmö och Göteborg arrangerat detta evenemang tidigare och det har gått bra.

fredag 6 juli 2012

Tiden, ljuset och Higgs.






Tid och ljus är något som finns naturligt i vår vardag men som jag tycker är mycket märkligt och fascinerande. Det finns en psykologisk tid som inte alls har något att göra med den verkliga tiden. Till exempel att tycker att tiden går fort när man har roligt och att den går sakta när man har tråkigt. Det är ju också det här med att man kanske tycker att tiden har gått fort när man ser tillbaka.

Den fysiska tiden

Den verkliga tiden, den fysiska, har också egendomliga egenskaper. En är att den är sammankopplad med rummet men till skillnad mot rummet kan man inte resa bakåt i tiden. En annan är att tiden varierar beroende på hur fort man rör sig och gravitationen. Det är något som man måste kompensera mot vid användande av till exempel GPS och satellit-TV.

Ljuset

Lite om ljuset och med ljusets uppförande komma in på Higgsbosonen (Higgspartikeln). Vad är ljus? Isaac Newton föreslog att ljuset bestod av partiklar. Nu var det bara som så att ljuset uppförde sig som en vågrörelse. Det var inte förrän i början av 1900-talet som ett fenomen som heter "fotoelektriska effekten" gav forskarna huvudbry och Albert Einstein förklarade varför ljuset kunde leda ström som att det bestod av partiklar, någon typ av energipaket som kallas för fotoner.

Newtons ljuspartiklar fick en renässans. Det har visat sig att andra partiklar också kan uppvisa vågmönster, materievåg inom kvantmekaniken. Det är kul med en gammal idé som dyker upp igen men i lite annan form. Samma sak är det med Higgspartikeln.

Higgspartikeln

Innan atomteorin tog fart existerade tanken på fyra eller fem element - jord, luft, eld och vatten. Ibland tog man med en femte - etern. Om ljuset kunde ta sig fram genom tunna rymden måste den innehålla någonting som ljuset kunde röra sig i. Det gav upphov till tanken på etern, något som fanns överallt. Dessa tankar slogs sönder när det kunde visas att ljusets hastighet var lika stor från vilket håll man än mätte det.

Ljuspartiklarna tillhör en sorts partiklar som kallas bosoner. Det är de så kallade utbytespartiklarna och några andra sådana är Z och W. Problemet nu var att alla dessa har massa utom ljuset, de borde vara masslösa. Nu är det så att ljuset går saktare i till exempel luft, vatten och glas. Precis som att det har massa. Här dyker tanken på etern upp igen men denna gången som ett Higgsmedium. Det ska vara något som finns överallt och gör att alla andra bosoner får massa. Finns Higgsmediet så måste också Higgsbosonen finnas.

torsdag 5 juli 2012

Fascination för första världskriget.

Den här veckan läste jag i morgontidningen om Nisse Hellberg i Wilmer X. Han berättade där att han var fascinerad av första världskriget. Ett lustigt sammanträffande eftersom jag också har blivit fixerad vid den händelsen. Varför jag är så intresserad av det kriget beror på att mycket av det som sker i världen idag har sin upprinnelse där och tiden runt däromkring. Dessutom är jag också så fascinerad av att man kunde köra fast så totalt på västfronten och byggde skyttegravar tvärs igenom Europa.

Tidigare har jag tyckt att det kriget var ganska ointressant och att det finns händelser som är mycket mer intressanta, t.ex. Vietnamkriget. Jag har överhuvudtaget blivit mer och mer intresserad av historia de senaste åren och ser en hel del historiska program på TV. Däribland "Sveriges Historia", program om romarriket och faraonernas Egypten.

Under slutet på artonhundratalet och början på nittonhundratalet hände väldigt mycket som skulle påverka att första världskriget skulle starta, hur det utvecklades och vilket som blev resultatet av det. Bland annat skedde det en väldig teknisk utveckling som förändrade både livsvillkoren för folk men även stridstekniken. Nationalismen ökade också vilket gjorde att det var lätt att få folk motiverade till att slåss mot andra länder och andra folkslag.

Den tekniska utvecklingen och ökande spänningen i Europa med alliansbildningar gjorde också att man försökte roffa åt sig så mycket man kunde i bland annat Afrika. Det har gjort att det idag inte finns några naturliga gränser där utan de är uppritade av européer och är idag källan till en del konflikter i den världsdelen.

Första världskriget är också grunden till andra världskriget och därigenom en bidragande del till kommunismen och fascismen som plågade Europa under många år och som fortfarande påverkar oss. Dessa krig har också gjort att USA idag är ett framstående land när det gäller vetenskap och teknik. Flera av de skarpaste hjärnorna flydde dit, däribland Albert Einstein och Enrico Fermi som flydde från nazismen. De lyckades också få dit nazisternas egen raketexpert Werner von Braun, mannen som försökte knäcka England genom raketbeskjutning.